ЕКЛЕКТИКА В ДИЗАЙНІ ІНТЕР‘ЄРУ ЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ. - БЕЗУГЛА, Руслана; СЛІВІНСЬКА, Аліна (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2025)
Розглянуто причини і динаміку становлення еклектичного стилю у другій пол. ХІХ – початку ХХ ст., часу посилення тенденції до гетерогенності та ускладнень стилів. Проаналізовано зв‘язок еклектики з тенденцією створювати житловий простір, який враховую особливості життєвого шляху і обраних цінностей замовника. Виявлено причини генерації еклектичних підходів до оформлення житлових інтер’єрів в процесі їх радикалізації в означений період. Окреслено необхідність використовувати феноменологічний підхід у сучасних дослідженнях еклектики як естетичної і інтелектуальної традиції другій пол. ХІХ ст. З’ясовано особливості еклектичних стилістичних вирішень інтер’єрів українських житлових приміщень, описаних у мистецьких творах цього періоду, які відображають соціальні трансформації того часу