КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ КУЛЬТУРИ В ДОСЛІДЖЕННЯХ XVIII – ПЕРШОЇ ПОЛ. ХХ СТ. - Бондарчук, Ярослава (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2020)
Розглянуто головні концепції культурної еволюції людства, що виникли в XVIII – першій пол. ХХ ст. Виявлено, що розмаїття наукових напрямів, дотичних до цієї теми (еволюційний, циклічний, дифузійний, релятивістський та ін.) обумовлюється акцентуванням різних питань у її проблематиці. З’ясовано, головні ідеї вчених XVIII – першій пол. ХХ ст., що стали основою для подальшого розвитку теорій еволюції людства.