ІНІЦІАТИВНИЙ КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «БЕЗПЕКА». ДОСВІД КОЛЕКТИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 022 «ДИЗАЙН» У ХНУМГ ІМЕНІ О.М. БЕКЕТОВА - Вергунова , Наталія; Вергунов , Сергій (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2023)
Статтю спрямовано на вивчення актуального питання безпеки громадян за умов чинного військового конфлікту. Наукова новизна статті базується на особистих переживаннях, практичному досвіді проживання цієї реальної ситуації та спробі систематизувати підходи до покращення ситуації у контексті безпеки. Запропоновано комплексну дизайнерську концепцію вирішення проблем щодо вдосконалення існуючих та планування майбутніх заходів для колективної безпеки. Усі проектні рішення мають дизайнерську основу, досить глибоко опрацьовані та зібрані у єдиний альбом рекомендацій ініціативного концептуального проекту «Безпека». Альбом містить три розділи: особиста безпека, регіональна безпека та державна безпека. У розділі «Особиста безпека» представлені проектні пропозиції щодо розробки дизайну інтер’єрів приміщень та їх предметного оснащення (проект двоярусного та трьох ярусного ліжок; проект сидінь та місце зберігання речей; комплект трансформованих столу та стільця; система зонування; організація гігієни та медична аптечка загального користування; система висвітлення). У розділі «Регіональна безпека» розглядаються питання організації укриттів на основі існуючих приміщень різного формату міської інфраструктури. У розділі «Державна безпека» представлено концептуальну проектну пропозицію щодо облаштування розгалуженої мережі сучасних укриттів по всій країні.