СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛІ ТА МУЗЕЙНА СПРАВА У ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ (ХХ ст. – 2024) - Бондарчук, Віталій (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
На основі вивчення джерел достатнього ступеня репрезентативності і вірогідності зібрано і систематизовано комплекс інформації про участь і залучення священнослужителів до музейної справи у Західній Україні. Було вичленувано три аспекти їхньої участі: заснування і співробітництво з музеями, участь у пам‘яткоохоронній справі, жертводавство до музеїв культового майна. Продемонстровано залежність цих процесів та їхньої інтенсивності від типу існуючого політичного режиму. Визначено, що заснування музеїв священиками не завжди переслідує релігійні цілі та є соціально корисним місцевим громадам. Показано, що успішність передачі культового майна до музею залежить не лише від священика, а й ключових осіб його церковної громади. Встановлено, що співпраця музеїв і священників є взаємовигідною але потребує нормативного урегулювання як Церквою так і державою.