ІНДИВІДУАЛЬНА КУЛЬТУРНА ПРАКТИКА В СИСТЕМІ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУБ’ЄКТНОСТІ - Висоцький, Олександр (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Розглядаються основні підходи до розуміння феномену індивідуальної культурної практики через призму трансформації суб’єктності. Виокремлюються основні теоретичні підходи до осмислення поняття «культурна практика» та «трансформація суб’єктності», які є ключовими для сучасних культурних стратегій та ініціатив. Крізь дискурс теоретичного осмислення аналізуються такі виміри інноваційного формату індивідуальної культурної практики як народні художні промисли, осередки народних художніх промислів, мода на українське, культурна дипломатія. Доведено, що ідентифікація індивідуальних культурних практик є тим життєдайним елементом, що вирізняє національні характеристики культури, ідентифікує її унікальність та неповторність. Акцентується увага на пріоритетності прикладних культурологічних досліджень з окреслених у статті теоретико-практичних позицій.