ЖІНОЧІ АРХЕТИПИ В АКТОРСЬКІЙ МАЙСТЕРНОСТІ АДИ РОГОВЦЕВОЇ - Костін , Роман (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Стаття присвячена дослідженню жіночих архетипів у творчості відомої української акторки Ади Роговцевої. Здійснюється культурологічний аналіз її акторської майстерності з огляду на взаємодію з різноманітними архетипами, що відображаються в персонажах легендарної акторки. Крізь призму аналізу ролей, репертуару та творчого вибору актриси прояснюються культурні контексти, що впливають на формування образу сучасної жінки на екрані. Мета дослідження – вивчення та аналіз проявів жіночих архетипів в акторській майстерності А. Роговцевої. Методологія дослідження. Для досягнення поставленої мети використано кінематографічний і театральний аналіз фільмів і п’єс за участю А. Роговцевої. Проведено архетипний та контент-аналіз ролей, які вона виконувала, з фокусом на жіночі архетипи, що вони представляють; досліджені інтерв’ю з акторкою, критичні огляди її робіт та джерела з акторської теорії. Наукова новизна. Уперше комплексно проаналізовано архетипи в акторській майстерності акторки, що допоможе глибше зрозуміти її творчу індивідуальність та внесок в український театр та кіно. Висновки. Проаналізувавши архетипи, які А. Роговцева втілює у своїх ролях, глибше зрозуміли її творчу індивідуальність та внесок в українську культуру. Акторка майстерно відтворює широкий спектр жіночих архетипів, серед яких, по-перше, мати – щира, самовіддана, мудра, сильна та стійка; по-друге, кохана – ніжна, приваблива, вірна, емоційна; по-третє, берегиня – турботлива, мудра, господарська, працьовита; по-четверте, борець – сильна, мужня, рішуча, стійка. А. Роговцева не лише відтворює архетипи, але й переосмислює їх, адаптуючи до сучасних реалій. Через свої виступи вона активно сприяє формуванню нових культурних уявлень про жіночість та гендерні ролі. Її творчість пронизана щирою любов’ю до України. Героїні Ади Миколаївни завжди готові захистити свою землю та народ, берегти українську мову та культуру. А. Роговцева – не лише талановита акторка, це символ незламності українського духу, щирості та любові до своєї країни, моральний ідеал та взірець ідентичності. Її творчість надихає мільйони людей, вселяє віру захисникам, дає їм сили вірити у майбутнє та будувати сильну та вільну Україну.