СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РЕГІОНУ КРІЗЬ ПРИЗМУ НОВИХ КРЕАТИВНИХ ФОРМ - Шпаковська , Марина; Виткалов , Сергій (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Виявляється еволюція креативних індустрій в Україні, висвітлюючи їхню зростаючу роль як в економічній, так і культурній сферах. Представлено комплексний аналіз, що розкриває багаторівневий економічний вплив цих галузей, включаючи прямі, непрямі та індуковані ефекти, а також їх роль у сприянні інноваціям та технологічному прогресу. Ці галузі, за визначенням українського Уряду, охоплюють 34 різноманітні види економічної діяльності, що суттєво впливає на такі сектори, як ІТ, реклама та видавнича справа. У 2020 р. їхній внесок в економіку України був помітним: на них припадало 4,2% доданої вартості, було задіяно сотні тисяч працівників. Підкреслено багатогранний вплив креативних індустрій на економіку України, що включає прямі внески у виробництво та зайнятість, а також непрямі впливи через ланцюги постачання і споживання, а також їх соціальні та економічні наслідки. SWOT-аналіз та стратегічні рекомендації дають уявлення про внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на ці інститути, окреслюють ефективні стратегії підвищення конкурентоспроможності. Обґрунтовано роль креативних індустрій в економічному та культурному розвитку України, підкреслено їхній внесок до ВВП, зайнятість та експорт, а також вплив на суспільство.