ЛУЦЬКА ОПЕРНА СТУДІЯ ЯК УНІКАЛЬНИЙ ФЕНОМЕН АМАТОРСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ СЕРЕДИНИ ХХ СТОЛІТТЯ : РЕГІОНАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ - НОВАКОВИЧ, Мирослава; Ігнатова, Лариса (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2025)
Репрезентовано унікальне явище музичного аматорства волинського регіону – оперну студію, що діяла у м. Луцьк у50-60 роках ХХ століття. Зазначено основні причини виникнення даного проєкту. Висвітлено творчий портрет засновника оперної студії Олександра Головерси. Розглянуто умови створення оперних постановок. Представлено головних діючих осіб оперних вистав. Виявлено, що творчий доробок луцьких пасіонаріїв нараховував біля десяти опер, із них «Катерина» М. Аркаса, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Ріголетто» та «Травіата» Дж. Верді, «Лісова пісня» В. Кирейка тощо. Вперше введено в науковий дискурс інформаційні матеріали даного феномену