ЕКЗИСТЕНЦІЙНІ ВИМІРИ ВІЙНИ - ПЕТРЕНКО, Владислав (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2025)
Статтю присвячено дослідженню екзистенційних вимірів війни, межі якої означено трьома площинами: дійсності, реальності та віртуальності. Актуальність статті полягає в сучасних трансформаціях культурного ландшафту, де війна утворює нову реальність, з якою зіштовхується індивід, корелюючи своє буття з новою дійсністю, приймаючи війну як нову нормальність. Нормалізація війни залежить від її тривалості: чим довше триває війна, тим глибше індивід вкоріняється в її сутність. Людина ХХІ століття опиняється серед актуальних прикладів локальних війн, що ризикують стати глобальними: російсько-українська війна, ізраїле-палестинська війна, громадянська війна в Сирії тощо. З’ясовано основні виклики, що постають перед індивідом, який переживає досвід війни в буттєвому горизонті. Позначено основні характеристики викликів, з якими зіштовхується індивід, переживаючи глибинні екзистенційні розриви. Встановлено взаємозв’язок між темпоральністю та переходом індивіда між різними ланками сприйняття оточуючої дійсності. Доведено взаємозалежність чинників, які впливають на інтерпретацію індивідом війни та ступенів дистанціювання суб’єкта від подієвості. Виявлено сутнісний взаємозв’язок між акторами війни та виокремлено роль спостерігача і компілятора інформації у якості наратора. Розкрито роль культурних символів та знаків у свідомості індивіда, який стає активним учасником війни.