ТРАНСФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ПІД ВПЛИВОМ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ - ГОРБАНЬ, Юрій; Олійник, Оксана (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2025)
Актуальність статті полягає в теоретичному осмисленні трансформації інформаційної культури в суспільстві знань, що зумовлена прискоренням технологічних інновацій і цифровізації. Мета дослідження – виявити взаємовплив суспільства знань, інформаційної культури та технологічних інновацій. Методологія дослідження передбачає застосування концептуального аналізу та систематизації наукових джерел з дотичних гуманітарних і соціальних дисциплін, а також міждисциплінарного підходу, що поєднує ідеї соціології, філософії, культурології. Визначено, що технології не лише надають інструменти, але й фундаментально змінюють практики створення, поширення та інтерпретації знань, посилюючи роль візуальної культури та алгоритмічних систем. Глобалізація інформаційного простору створює умови як для безпрецедентного доступу до інформації, так і поширення маніпуляцій, посилення цифрового розриву. Встановлено, що ефективна навігація в цьому середовищі потребує розвинених компетенцій – не лише базової інформаційної, але й критичної медіа- та візуальної грамотності для протидії дезінформації та розуміння медіаефектів. Досліджено ключові загрози інформаційній безпеці на індивідуальному та суспільному рівнях, що виникають у цифровому середовищі, включаючи питання приватності даних і кібербезпеки. Окреслено динаміку сучасного інформаційного ринку, зокрема проблеми монополізації платформ та їхнього впливу на формування суспільної думки. Доведено, що стійкість інформаційної культури залежить від здатності суспільства критично осмислювати технологічні впливи та адаптувати соціальні інститути, розвиваючи механізми етичної рефлексії та відповідального використання технологій. Результати дослідження сприятимуть розробці освітніх стратегій і культурних політик для формування адаптивної та критичної інформаційної культури.