КОНЦЕПЦІЯ «QUIET LUXURY» В СУЧАСНОМУ ДИЗАЙНІ ЗАЧІСКИ - БРАЇЛКО, Ігор (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2025)
Висвітлено характерні особливості концепції «Quiet luxury» у дизайні сучасної жіночої зачіски. На основі аналізу образів актрис Аннабель Декстер-Джонс, Гвінет Пелтроу, Дженніфер Лоуренс виявлено етап передісторії напряму, визначено його базові характеристики, серед яких перевага якості матеріалів, природних і нейтральних форм і кольорів, орієнтація на класичний стиль і універсальність. Проаналізовано інноваційні можливості техніки фарбування Air Touch; вивчено досвід дизайнера зачіски Данила Божича стосовно її застосування у сучасних практиках жіночої зачіски. Представлено конкурсну роботу автора дослідження І. Браїлко (ІІІ місце Міжнародного конкурсу CHAMPION FEST у номінації «Трендові техніки фарбування», 2025, Київ, Україна). Викладено етапи та технологію фарбування жіночого волосся в техніці Air Touch на базі натурального інтенсивно-попелястого (Natural intense ashy) кольору з акцентами світлого пудрового відтінку блонд (powder blonde). Методика дослідження базується на використанні комплексного підходу з поєднанням методів аналізу, синтезу та узагальнення результатів, образно-стилістичного і формального аналізу. Наукова новизна полягає у висвітленні базових положень концепції «Quiet luxury», орієнтованої на багатовимірність кольору і мінімалізм. Практичне значення полягає у можливості застосування результатів дослідження в теоретичних курсах з історії дизайну і перукарської справи, а також у практиках сучасної зачіски. Використано методи аналізу сучасних трендів у дизайні зачіски, біографічний, історико-хронологічний, образно-стилістичного та формального аналізу. Результати дослідження можуть бути використані під час підготовки навчальних матеріалів з історії дизайну зачіски та у практиках формотворення і фарбування волосся.