РЕКРЕАЦІЙНО-ДОЗВІЛЛЄВІ ПРАКТИКИ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ ГУМАНІТАРИСТИКИ - Шибер , Оксана (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2022)
Розглядається експансія інформаційно-комунікативних та цифрових технологій, що спричиняє кардинальні зміни у всіх сферах суспільного життя, зокрема просторі дозвілля й рекреації. Розкривається сутність рекреаційно-дозвіллєвих практик в контексті цифрової гуманітаристики (Digital Humanities), аналізується поява нових форматів у рекреаційно-дозвіллєвій сфері – онлайн-екскурсій, реаліті та XR-квестів, цифрових комп’ютерних ігор, невербальних каналів спілкування, цифрового мистецтва (перформанс, NetArt), цифрового культурного спадку (digital art), нових медіа, музейних колекцій, цифрових реконструкцій, віртуальних інсталяцій тощо. Обґрунтовується необхідність використання цифрових технологій як мотивуючих засобів у реалізації рекреаційно-дозвіллєвих практик. Значна увага приділяється питанням гейміфікації праці і рекреаційно-дозвіллєвого простору, акцентується на їх взаємопроникненню на сучасному етапі розвитку суспільства.