ҐЕНДЕРНІ ВАРІАЦІЇ ФЕМІННОСТІ У СУЧАСНИХ УКРАЇНСЬКИХ ХУДОЖНІХ ПРАКТИКАХ - Копилова , Надія (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2022)
Аналізуються ґендерні репрезентації фемінності у практиках «жіночого мистецтва» останнього десятиліття. Як відомо, мистецтво завжди віддзеркалює певні соціальні процеси, ментальні настанови та настрої суспільства. Встановлено, що сучасне українське мистецтво перебуває під впливом світових ґендерних тенденцій. Проведений аналіз дозволив виявити основні напрями трансформації ґендерних стереотипів фемінності: 1) вектор тілесності як соціокультурного конструкту, 2) вектор соціальних (ґендерних) ролей, 3) вектор смислового поля Вона/Війна (арт-практики, що з’явилися після 24 лютого 2022 р.). Виявлено певну специфіку ґендерних реалій в українському соціокультурному просторі у порівнянні зі західноєвропейським досвідом ґендерних трансформацій.