БІБЛІОТЕЧНО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ РЕСУРС ПЕДАГОГІЧНОГО МУЗЕЮ УКРАЇНИ - Міхно, Олександр; Матвійчук , Оксана (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2023)
Стаття присвячена аналізу змісту й структури бібліотечно-інформаційного ресурсу Педагогічного музею України з позиції використання його для вивчення історико-культурної спадщини. На основі науково- методологічного інструментарію, основу якого складають системний, історико-логічний методологічні підходи та загальнонаукові методи теоретичного аналізу, синтезу, абстрагування, конкретизації, узагальнення, висвітлено місію музею як соціального інституту, відзначено, що музей безпосередньо відповідає за те, щоб інформація про його фонди була у вільному доступі. Розглянуто загальну організацію бібліотечно-інформаційних ресурсів, їх цільове призначення. Акцентовано увагу на бібліотечно-інформаційному ресурсі Педагогічного музею України, що складається з тематичних книжкових колекцій, сформованих за хронологічно-тематичним принципом. Наведено приклади видавничої діяльності музею. Введено до наукового обігу інформацію про нові випуски музейних видавничих серій: «Бібліофонд Педагогічного музею»; «Педагогічні републікації». Назви випусків видавничих серій у тексті статті подано у форматі гіперпосилань, за яким можна завантажити електронні варіанти видань. Доведено, що реалізовуючи право рівного доступу громадян до культурної спадщини шляхом оцифрування і видавничої діяльності, Педагогічний музей України транслює та інтегрує вітчизняну освітньо-культурну спадщину у світовий інформаційно-комунікаційний простір. Окреслено перспективну тематику наступних випусків видавничих серій музею.