ПРАКТИКИ STREET-FASHION У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ КУЛЬТУРІ - Копилова , Надія (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2023)
Дана стаття досліджує культурологічні аспекти практик street-fashion у сучасній українській культурі. Встановлено, що практики street-fashion виступають інструментом презентації важливих для українського суспільства соціокультурних настанов, цінностей, ідеалів. Дослідження зосереджено на національному та ґендерному аспектах повсякденної вуличної моди: ця проблематика є найбільш яскраво артикульованою у публічному просторі з огляду на соціально-політичну ситуацію. Аналіз ґендерних репрезентацій street-fashion демонструє тенденції євроінтеграції, зокрема щодо руху українського суспільства до ґендерної рівності. Національний аспект вуличної моди спирається на етнічні традиції української культури та є на сьогодні одним з найважливішим. Street-fashion виступає як один з інструментів конструювання ідентичності українців.