ПРОБЛЕМАТИКА ДОСВІДУ ПРОЖИВАННЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ У ВИМІРАХ ПЛАСТИЧНОГО МИСТЕЦТВА, ПСИХОЛОГІЇ МИСТЕЦТВА Й АРТТЕРАПІЇ - Пазинюк , Марія (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2023)
Метою статті є популяризація результатів досліджень актуальної проблеми аналізу досвіду проживання російсько-української війни. Розглянуто наукові розвідки у сфері філософії, пластичного й музичного мистецтва, методології їхньої психології та практики рецептивної чи активної арттерапії, педагогіки тощо. Показано витворення розмаїтого за теоретичними основами й методичним інструментарієм наукового дискурсу. Він має значні ресурси для виявлення й осмислення феноменології переживань особистості внаслідок криз, стресів і психотравм війни, пошуку модерних методів, прийомів стабілізації емоційного стану, подолання наслідків колективної та індивідуальної травматизації. Привернуто увагу до значних арттерапевтичних можливостей різних видів візуального, музичного мистецтва, красного письменства, роль у їхній популяризації новітніх засобів комунікації, розповсюдженні мудрості застосування. Зроблені обриси проблематики вивченого досвіду проживання війни допомагають кращому його узагальненню в контексті етики й естетики, екзистенційної філософії та психології, зокрема психологія мистецтва, духовно-естетичних, арттерапевтичних, культурно-мистецьких практик, психології особистості, мистецтвознавства, комунікацій тощо.