ЕКОЛОГІЧНІСТЬ ЯК ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ ПРЕДМЕТНОГО ДИЗАЙНУ ТА ХУДОЖНЬОГО ПРОЄКТУВАННЯ МЕБЛІВ В УКРАЇНІ (НА ПРИКЛАДІ «MAKHNO STUDIO») - Тітенков , Єгор (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Розглянуто особливості екологічних тенденцій у контексті розвитку сучасного предметного дизайну, зокрема художнього проєктування меблів. Акцентовано увагу на українському досвіді, окреслено загальні риси щодо ринку меблевих підприємств України, охарактеризовано специфіку діяльності окремих виробників та студій. Зокрема, досліджено напрями застосування новітніх екологічні технологій та з’ясовано особливості їх впливу на формотворення об’єктів, простежено визначальні дизайнерські тенденції. Розкрито специфіку діяльності дизайн-студії С. Махна як репрезентативного прикладу використання еко-тенденцій в предметному дизайні. Власне, за формотворчими концепціям визначено та охарактеризовано три основних напрямки, яких дотримуються студія: еко-стиль, етно-стиль та біодизайн. Окреслено основні проблеми та передумови розвитку сфери екологічних меблів в Україні.