ПОРТУГАЛЬСЬКИЙ НАРОДНИЙ ЛЯЛЬКОВИЙ ГЕРОЙ ДОН РОБЕРТО : ФЕНІКС, ПОВСТАЛИЙ З ПОПЕЛУ ДИКТАТУРИ - Іванова-Гололобова , Дар’я (УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА : МИНУЛЕ, СУЧАСНЕ, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ, 2024)
Комплексно розглянуто побутування португальського народного театру ляльок протягом ХХ ст. Виокремлено та висвітлено основні етапи його розвитку згідно з історичними подіями, пов’язаними зі встановленням та поваленням диктаторського режиму Антоніу ді Салазара. З’ясовано, яким чином на театр ляльок Португалії та його головного героя дона Роберто вплинула цензура та пов’язані з нею утиски і переслідування лялькарів, зокрема заборона вуличних вистав, цензурування тексту п’єс, відміна деяких епізодів або персонажів. Встановлено, що цей травматичний досвід став для митців інших галузей мистецтва наступних поколінь потужним культуротворчим поштовхом – йдеться, зосібна, про створення культурних продуктів, котрі рефлексують практику забуття народних традицій (кінострічки (1962 р.) та арт виставки (2016–2017 рр.)).